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Helsby Parish Council 
 

CEMETERY REGULATIONS 
 

Last approved by the Parks, Cemetery and Allotments Committee on 15/7/24 
Next Review Due – July 2025 

 
1. Introduction 

 
Helsby Cemetery at Old Chester Road is owned and administered by Helsby 
Parish Council as the Burial Authority, in accordance with the Local Authorities 
Cemetery Order 1977.   

 
2. Opening Times 

 
2.1. The Cemetery is open to the public at any time.  Visitors are asked to respect 

the peace, dignity and reverence of the facilities.  The Council reserves the 
right to close the Cemetery or to limit the entry of persons thereto without 
notice.  

2.2. The Council Office is open to the public Mon to Thurs 10am to 2pm.  The 
office is closed on Friday, Saturday, Sunday and Public Holidays.   

 
3. Authority for Activity in the Cemetery 

 
None of the following may take place without permission of the Parish Council: 

a) Burials or exhumations; 
b) Scattering or burial of ashes; 
c) Erection or fixing of a memorial; 
d) Inscription on a memorial; 
e) Renovation of a memorial; and 
f) Removal and/or replacement of a memorial. 

 
4. Right of Interment and Fees 

 
4.1. The persons entitled to be interred or have ashes buried in Helsby Cemetery 

are: 
 a) those whose home address, at the time of their death, was in Helsby; 

and 
b) those whose home address, at the time of their death, was not in 
Helsby but who have proof of residency in Helsby of 10 years or more 
within the last 20 years before their death, or have a close relative 
already interred or ashes buried in Helsby Cemetery.  Different fees 
apply, with those described in b) being considered as non-resident. 
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4.2. At the discretion of the Parish Council, other non-residents may be interred 
or have ashes buried in Helsby Cemetery subject to payment of the 
appropriate fee. 

4.3. Burial fees are available on the parish council website at 
www.helsbyparish.org.uk or by contacting the Clerk.  The fees are reviewed 
annually. 

 
5. Notice of Interment 

 
5.1. Notice of interment shall be given to the Clerk a minimum of five days prior 

to the date of interment. 
5.2. All notices must be given to the Clerk stating: 

a) The full name and age of the deceased   
b) Normal residence of the deceased during the three months prior to death 
c) The date and place of death   
d) The dimensions of the coffin or casket if this may affect compliance with 
regulations in Section 7.  
e) The day, date and time of the funeral  
f) The name and contact details of the funeral director 
g) The name and address of the grave owner (Lessee)*, and their 
permission to open the grave for the interment.  
h) If the deceased was the grave owner (Lessee)*, the name, contact details 
and relationship to the deceased of the applicant for the burial.  The 
applicant should be made aware of section 6.7 regarding transfer of 
ownership. 
i) For a new grave, the name and address of the person purchasing the 
Exclusive Right of Burial.  
* If the name of the Lessee does not match that in the Council’s records, 
evidence that the Exclusive Right of Burial has been transferred must be 
provided (refer to section 6.7). 

5.3. Any order or instruction given by telephone will be received at the sole risk 
of the person giving such orders or instructions.  The Council will not be 
responsible for any delays which may occur, or misunderstandings which 
may arise with regard to orders or instructions given by telephone unless 
immediately confirmed in writing. 

5.4. A Registrar’s Certificate for Burial or Cremation or a Coroner’s Order for 
burial must be produced before burial or interment of ashes takes place.   

 
6. Exclusive Right of Burial 

 
6.1. No interment can take place in any private grave unless a prior grant of 

Exclusive Right of Burial in that grave has been made.  The name and 
address of the owner of this right, known as the Lessee, must be given to 
the Clerk at the time of giving notice of the interment.  A maximum of three 
Lessees may be named on an Exclusive Right of Burial. 

6.2. The Lessee of the Exclusive Right of Burial will be furnished with a 
Certificate of the same. The Lessee is entitled to determine who is buried in 
the grave and to place and maintain a memorial on the grave for the period 
granted.   

http://www.helsbyparish.org.uk/
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6.3. Exclusive Right of Burial for a new plot cannot be purchased in advance of 
a death occurring. 

6.4. Exclusive Rights will not be sold to undertakers, their agents or other 
persons for re-sale. 

6.5. The individual plot will be assigned by the Clerk and is subject to the 
approval of the Council. 

6.6. An Exclusive Right of Burial shall be granted for a period of 75 years.  At the 
expiry of the fixed period for which the right has been granted, the current 
owner of the right may apply to the Council for the opportunity to re-purchase 
the right for a further 75 years at the current fee.  The right will cease unless 
the Lessee notifies the Clerk in writing of his/her wish to retain it for a further 
period.  Where the right has lapsed, the Council reserves the right to permit 
further interments (see section 7.7). 

6.7. The rights to the grave can only be transferred using the legal process 
currently in force e.g. assigned by deed when the Lessee is alive or 
bequeathed by will when the grave owner is deceased.  Until satisfactory 
evidence of such transfer is provided to the Council and recorded by the 
Clerk, the assignee will not be able to exercise any rights under the grant.   

6.8. The charge for interments in a public grave does not include any rights or 
privileges relating to the grave. The burial will take place in a grave to be 
selected by the Council. The Council reserve the right to allow other, 
unrelated burials in that grave after a period of five years from the date of 
the burial (see section 7.7). 
  

7. Plots and Graves 
 
7.1. Any plot or grave space will be assigned by the Clerk consistent with the 

Council’s general plan and is subject to the approval of the Council.  Plots 
in the Traditional section of the cemetery will be assigned first and the Lawn 
Section opened up when the Council considers suitable plots in the 
Traditional section have been used up. 

7.2. The Council will determine the position of public graves.  No stonework will 
be allowed in any grave space for which the exclusive right of burial has not 
been leased and any memorial erected over such grave space may be 
removed by direction of the Council. 

7.3. Nobody will be buried in a grave in such a manner that any part of the coffin 
is less than three feet below the level of any ground adjoining the grave.  
Provided that the burial authority may, where it considers the soil to be of 
suitable character, permit a coffin made of perishable materials to be placed 
not less than two feet below the level of any ground adjoining the grave and 
the Council reserves the right to make such investigations as it thinks fit. 

7.4. Nobody will be buried in a grave unless the coffin is effectively separate from 
any coffin interred in the grave on a previous occasion by means of a layer 
of earth not less than six inches thick.   

7.5. When any grave is re-opened for the purpose of making another burial 
therein, no person will disturb any human remains interred therein or remove 
therefrom any soil which is offensive. 

7.6. If re-use of graves becomes a lawful option, the Council reserves the right 
to allow graves to be deepened and remains re-interred, subject to any 
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relevant laws, regulations, guidance and industry best practice in place at 
the time.  

7.7. In respect of any grave for which no exclusive rights of burial has been 
granted, or in which the right has lapsed, the Council may re-open graves 
to permit further interments, where these can be accommodated, after 5 
years have elapsed from the date of the last interment. 

7.8. Digging and mounding of graves, and excavations to receive cremation 
caskets, are only to be dug by personnel approved for this purpose via the 
Council or funeral director and are undertaken at the expense of the person 
making the request.  The work must be carried out to the reasonable 
satisfaction of the Parish Council.   

7.9. The area allowed for a grave plot for cremated remains, in both the gravelled 
area and the main cemetery, is 2’ x 2’.  

7.10. The area allowed for a grave plot in the Traditional section is 9’ x 4’.  The 
same area will be allowed in the Lawn section when opened.  All new graves 
will be dug for at least two burial interments.  Cremated remains may only 
be buried once it is full, or unless the grave owner signs to accept that no 
further full burials will be allowed in the grave if they wish to bury ashes in 
the remaining depth.  A maximum of six cremated remains may be interred 
in one grave plot.  Written permission must be obtained in advance from the 
Clerk, who will assign the location for interment within the plot and update 
the Burial Register. 

7.11. No pets or animals may be buried in the cemetery.   
 

8. Interments and Funeral Arrangements 
 
8.1. The standard hours of interment are between the hours of 9 am and 4 pm, 

Monday to Friday.  No burials will be allowed on a Saturday, a Sunday or a 
public holiday. 

8.2. Only one funeral will be allowed in the Cemetery at any one time except with 
the consent of the parties concerned. 

8.3. The time fixed for a funeral is that at which the procession is due at the 
Cemetery and such times must be strictly observed.  In the event of a funeral 
arriving late, it must wait until it is convenient for it to proceed.   

8.4. When a Notice of Interment has been given, any alteration of arrangements 
will only be permitted at the discretion of the Council in respect of any work 
that may have already been executed and any expenses that may have 
been incurred. 

8.5. All bodies and ashes for interment are to be contained within a suitable 
biodegradable container. Such containers are to bear the identity of the 
person contained therein. 

8.6. Scattering of ashes is only permitted on grave plots within the cemetery, not 
in the general Cemetery grounds.  Written permission from the Clerk, and 
permission from the Lessee of the Right of Burial for the plot, must be 
obtained in advance.  If the person is recognised on the memorial, this must 
be reflected in the Council’s Burial Register and an administration fee will 
be charged. 

8.7. The Lessee or his/her representative or appointed funeral director should 
advise the Clerk if the deceased to be buried has died of an infectious 
disease which may require special arrangements. 
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9. Memorials 
 
9.1. Details and drawings of any proposed memorial and inscription thereon 

must be submitted to the Clerk for prior approval.  The information provided 
must incorporate a drawing of any proposed memorial, inscription, 
dimensions and method of fixing.  The form must state the stonemason who 
will undertake the work and must be signed by the registered Lessee of the 
Right of Burial as described in section 6.   

9.2. Only stonemasons listed on the British Register of Accredited Memorial 
Masons (BRAMM) are permitted to undertake monumental work within the 
Cemetery.  The stonemason must contact the Clerk and obtain a Permit to 
Work before undertaking the work.  All memorials will be erected in 
accordance with the British Standard 8415 (industry standard for the safe 
fixing of cemetery memorials) and use suitably approved solid ground 
anchor fixings.   

9.3. The materials used in the construction of memorials must be of durable 
natural stone, marble, granite or other similar materials. Permanent wooden 
memorials will only be permitted in special circumstances on written 
application to the Council. 

9.4. Temporary wooden memorials may be erected provided they do not exceed 
3’0” in height above the ground.  These must be replaced with a non-
temporary memorial within 12 months of first installation.   

9.5. Every memorial must have inscribed upon it the relevant section and 
number of the grave or plot on which it is to be erected.  

9.6. The dimensions, locations and requirements of memorials must comply with 
the following: 

9.6.1. Traditional Section plot 
a) The maximum dimension that may be used for any memorial and/or 
planting is 7’ length and 3’ width.  The Lessee may seek permission to 
erect a memorial and may plant the grave with suitable flowers and bulbs 
once the earth on the grave has settled and at least 6 months have 
elapsed since the interment. 
b) No shrubs or bushes are allowed with the exception of War Graves or 
within memorials with a kerb surround.  Any shrub or bush must not 
exceed three feet in height or width when fully mature.  
c)  The headstone must be located at the head of the grave on a secure 
base with an approved ground anchor system.  The headstone and base 
must total no more than 3’6” in height and 3’ in width.  The headstone 
must not be more than 6” in depth.  Any kerb or ledger slab must not 
exceed 6” in height. 
d) Vases may be incorporated in the stonework of the memorial.  If no 
memorial has been erected or a separate vase is erected on the grave, 
it must be marked with the relevant section and grave number.  

9.6.2. Lawn Section plot (when area opened) 
a) The headstone must be fixed securely to the plinth (will be provided 
by the Council) on a secure base with an approved ground anchor 
system.  The memorial must be positioned in line with adjacent 
memorials or in accordance with the directions of the Council. 
b) The headstone and base must total no more than 3’6” in height and 
3’ in width.  The headstone must not exceed 6” in depth and the base 
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must not exceed 1’ 6” in depth.  Any vase must be incorporated within 
the base or located in front of the headstone such that no part of the 
memorial protrudes beyond the plinth provided by the Council (maximum 
1’ 6”).  
c) As soon as convenient, turf will be laid over the whole grave. 
d) For grounds maintenance and health and safety reasons, nothing 
whatsoever will be planted or erected in the grassed area in front of the 
memorial. 

9.6.3. Cremated remains plot 
For an assigned plot in either the gravelled area or main cemetery, the 
memorial must be no more than 18” x 18” and 6” high located centrally 
within the 2’ x 2’ plot area. No planting will be allowed and any vase must 
be incorporated within the plot area.   

9.7. The fixing of memorials is not allowed on Saturdays or Sundays.  Work of 
every description must proceed continuously and be completed without 
unnecessary delay.  This applies, in particular, to memorials awaiting re-
erection.  The reinstatement of a grave after such work is the responsibility 
of the monumental mason concerned. 

9.8. All memorials must be conveyed into the Cemetery, erected and removed 
at the expense of the Lessee of the Right of Burial. 

9.9. No memorial will be admitted into the Cemetery or permitted to be erected 
except on condition that such memorials be so erected, and remain, at the 
Lessees’ sole risk, and that the Council will not be held responsible for any 
damage or breakage, which may occur thereto. 

9.10. If any monument or other work be erected or made in violation of these 
Regulations, the Council may remove the monument or work at any time, 
without notice, at the expense of the person responsible therefore. 

9.11. All plots and memorials must be kept in good repair.  A program of memorial 
testing is carried out ensuring every memorial is tested at least once every 
four years.  When memorials fail the test or are found to be loose or 
otherwise defective and, in the opinion of the Council, may be unsafe, they 
will be laid flat.  Notice will be sent to the registered Lessee and if no 
response has been received after one month, the Council will remove the 
memorial. 

9.12. The Council reserves the right to prune, cut down or remove any shrubs or 
plants whenever, in their opinion, they have become overgrown or 
dangerous.  

9.13. The Council reserves the right to remove memorabilia of a temporary nature 
such as soft toys when appearing unsightly, or after 12 months of 
placement. 

9.14. If a new inscription is added to a memorial before an interment, the funeral 
director must confirm in writing to the council that the interment has taken 
place. If the interment does not take place, the inscription must be removed 
at the plotholders expense. 

 
10. Conveyance and Removal of Materials 

 
10.1. Care must be taken to avoid cutting up or injuring paths or grassed areas in 

the Cemetery. 
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10.2. At no expense to the Parish Council, all equipment, tools and other materials 
shall be removed from the Cemetery immediately on completion of the 
erection of a memorial and at the end of the day while the work remains 
unfinished. 

10.3. All work in connection with memorials and any necessary reinstatement 
arising therefore shall be done to the reasonable satisfaction of the Parish 
Council. 

 
11. Removal of Rubbish and Surplus Materials 

 
11.1. No hewing or dressing of stone or other operation of that kind will be 

permitted in the Cemetery. 
11.2. Every person engaged in any work or labour in or upon any grave or 

memorial shall, immediately upon completion thereof, clear up and remove 
from the Cemetery any rubbish and/or surplus materials remaining after 
completion.  If any person, after receiving one day’s notice from the Parish 
Council neglects or fails to comply with this requirement, the rubbish or 
surplus materials will be removed by the Parish Council and the person so 
neglecting or failing to comply, shall, on demand, pay to the Parish Council 
the cost incurred in the removal.    

11.3. Any turf should be placed in the grave or re-used to cover the grave surface. 
Surplus soil may be placed in the spoil bay by the garage. 

 
12. General 

 
12.1. Dogs are not allowed within the Cemetery unless on a lead. 
12.2. Children under the age of twelve years must be in the care of a responsible 

adult. 
12.3. No person will:  

a)  Wilfully create any disturbance in the Cemetery 
b)  Commit any nuisance in the Cemetery 
c)  Wilfully interfere with any burial taking place in the Cemetery 
d)  Wilfully interfere with any grave or plot, tombstone or other memorial or 
any flowers, plants or any such matter 
e)  Play at any game or sport in the Cemetery 

12.4. The Council reserves the right to make, from time-to-time, alterations, 
additions or amendments to these Regulations consistent with the Burial 
Acts. 

12.5. The Council has a risk assessment for the Cemetery which is available on 
the Parish Council website at: www.helsbyparish.org.uk.  The assessment 
is reviewed annually. 
 

Helsby Parish Council 
Helsby Community Sports Club 
Callender Way 
Helsby 
Cheshire 
WA6 0FX 
Tel: 01928 726433 
E-mail: clerk@helsbyparishcouncil.gov.uk 

http://www.helsbyparish.org.uk/
mailto:clerk@helsbyparishcouncil.gov.uk

